Artisjokken

Ingrediënten:

4 artisjokken
1 citroen
 zout
Voor de saus
1 dl witte wijn
1 eetlepel fijngehakte ui
50 gram boter
1 dl slagroom

Bereiding:

Spoel de artisjokken goed schoon in ruim water met zout. Snijd zoveel mogelijk van de steel af en verwijder de lelijke bladeren.Breng ruim water aan de kook met zout en citroensap. Kook hierin op een laag vuur de artisjokken, afhankelijk van de grootte, in 30 tot 45 minuten gaar. De artisjokken zijn gaar wanneer de blaadjes er afgetrokken kunnen worden.
Maak de saus 
De witte wijn met de fijngehakte ui inkoken tot de helft overblijft. Zeef dit in een kom en zet deze op een pan met warm water. Verdeel de boter in klontjes. Klop deze één voor één door het wijnmengsel tot een gladde gebonden saus ontstaat. Laat het niet te warm worden. Klop er de slagroom door.Schep de artisjokken met een schuimspaan uit de pan en laat ze omgekeerd op een schone doek even uitlekken. Giet de saus in 4 kleine kommetjes. Serveer per persoon 1 warme artisjok met 1 kommetje warme dipsaus.

Trek van de artisjok steeds een blaadje af, doop dit met het vlezige deel in de saus en eet dit deel. Voordat de bodem gegeten wordt, moet het hooi (vezeltjes) worden verwijderd. Snijd dan de bodem van de stronk los en eet ook deze met de saus. De gekookte artisjok kan ook koud worden gegeten. met een vinaigrette.
Eet smakelijk.

Home

Culinaire Top50

Terug naar inhoud groenten

Print dit recept